Skip to main content

Ei kroontjes & broodhaantjes

Wat zijn ze super schattig deze mini papieren kroontjes voor je eitje van Sweet Paul Magazine. Heel eenvoudig om te maken en natuurlijk geweldig voor bij het Paasontbijt :-) Hebben jullie weleens een broodhaantje gebakken met Pasen? 


Het onderstaande recept komt uit het boek Leven met het jaar.Ingrediƫnten
Ca. 500 g Lemairemeel, bloem of een mengsel van volkoren-meel en bloem (ca. 1:3)
2 1/2 dl lauwwarme melk
1/2 eetlepel gist
50 g harde boter
Krap 1/2 eetlepel zout.


Bereiding
Meng het meel in een beslag-kom en maak een kuiltje in het midden (houd een paar eetlepels meel achter om er straks het deeg mee te kneden).
Los de gist op in de melk, giet dit in het kuiltje en roer het van het midden uit met wat meel tot een slap deegje.
Snij de boter in zeer dunne schijfjes en leg deze op het deegje. Strooi het zout op de boter. Laat dit ongeveer een kwartiertje staan tot zich blaasjes hebben gevormd.
Tijdens het gisten komt warmte vrij en wordt de boter zacht. Roer nu alles met een vork uit tot een stevig, maar nog kleverig deeg.
Strooi het achtergehouden meel op het aanrecht, schep het deeg erop en kneed dan alles tot een elastisch deeg, dat niet meer aan de handen plakt. Gebruik minder meel naarmate er meer volkorenmeel in uw meelmengsel zit. Een te stijf deeg rijst slecht en het baksel wordt droog.
Kneed met de muis van de hand, door het deeg steeds plat te duwen en weer op te vouwen. Doe de deegbal terug in de kom, stop het geheel in een plastic zak en laat het deeg op kamertemperatuur rijzen (ten minste 4 uur of een niet te lange nacht), het is dan veel makkelijker te vormen.
Verdeel nu het gerezen deeg in 8 stukjes. Rol voor de palmpaashaan elk deegstukje uit tot een rol van ca. 18 cm lengte. Leg ze in een gebogen vorm, het staartstuk iets langer dan het kopstuk, op een bakplaat, met voldoende onderlinge afstand voor het rijzen.
Knip met een puntig schaartje twee keer in voor de snavel en trek dit stukje deeg naar buiten. Strijk de littekens glad met uw vingers. Knip ook de kam (1 cm diep) en de staart (krap 2 cm diep) in. Markeer de vleugels door twee knipjes met de schaar, doe er verder niets aan, tijdens het rijzen spreiden de veren zich vanzelf. Maak met een puntig mesje een opening op de plaats van het oog en stop er een krentje of een klein rozijntje in.
Leg een stuk plastic los op de haantjes en laat ze tot tweemaal het volume rijzen. Verwarm de over voor. Bestrijk de figuren met losgeklopt ei of een met een eetlepel melk verdunde eierdooier. Zet het eventueel uit het deeg gerezen oogje weer op zijn plaats.

Bakken
ca. 20 minuten bij 225°C, middelste richel. U kunt de haantjes, verpakt in een plastic zakje, op een koele en donkere plaats 2-3 dagen bewaren. Eventueel kunt U ze voor het gebruik in een warme oven nog even opbakken.