Translate

dinsdag 17 juni 2014

Samen bakken

De Groene Meisjes hebben lekkere en verantwoorde recepten op hun blog staan. Hebben jullie iets te vieren? Maak dan bijvoorbeeld samen met je kids de vegan cheesecake of bak samen een bananenbrood met aardbeien, pure chocolade en hazelnoten. Bekijk nog veel meer recepten op De Groene Meisjes.

Bananenbrood

Wat heb je nodig?
* 2 cups speltmeel (wil je het brood glutenvrij maken? gebruik dan glutenvrij meel, of glutenvrije havervlokken die je door de keukenmachine haalt en vermaalt tot meel)
* 1 theelepel kaneel
* 1 theelepel bakpoeder (ik gebruik wijnsteenbakpoeder, koop ik bij Ekoplaza)
* een halve theelepel zout
* 1 cup ontpitte dadels
* 2 theelepels vanille extract (of vanille poeder, maar let op: gebruik dan minder!)
* een halve cup plantaardige melk (lekker: amandel of hazelnootmelk)
* 3 grote goed rijpe bananen (hoe rijper hoe zoeter en gezonder)
* een handje gesneden aardbeien, een paar losse aardbeien
* een handje hele hazelnoten
* wat stukjes pure chocolade (Tony’s Chocolonely bijvoorbeeld)
Wat moet je doen?
- Verwarm je oven voor op 180 graden. -
1. Mix alle droge ingrediƫnten in een grote kom.
2. Doe de ontpitte dadels, de melk en de vanille essence in je blender en mix tot het een gladde massa geworden is.
3. Prak in een kom de bananen. Snijd de aardbeien in kleine stukjes.
4. Mix nu alle ingrediƫnten door elkaar in een grote kom. De droge en de vochtige delen, inclusief het fruit, de nootjes en de chocolade.
5. Schep het deeg goed door. Let op: met een spatel werkt het beste. Gebruik geen mixer!!
6. Spatel het deeg in een cakevorm (vet deze eventueel nog eventjes in met kokosolie) en zet de cakevorm voor 60 minuten in de oven. Verdeel nog wat plakjes aardbei over de bovenkant van het brood. Gewoon voor de leuk.
7. Laat het brood na 60 minuten nog even 5 minuten in de afkoelende oven staan. Haal de cakevorm daarna uit de oven en haal het brood uit de vorm als het enigszins is afgekoeld.
8. Snijd het brood in plakken en geniet!
Cheesecake



Wat heb je nodig?
1 cup (ongeveer 170 gram) rauwe pecannoten
1 cup (idem) rauwe cashewnoten
4 grote medjooldadels (ongeveer 100 gram)
2 eetlepels kokosolie
250 gram rood fruit (ik koos voor bramen uit de vriezer)
Wat moet je doen?
1. Leg de cashewnoten in een bakje met water en laat ze weken.
2. Laat de kokosolie au bain marie smelten
3. Doe de pecannoten en de ontpitte dadels, met 1 eetlepel gesmolten kokosolie, in de keukenmachine en laat draaien tot het een mooie, gladde massa is geworden.
4. Verdeel het pecannotenmengsel over de bodem van de springvorm. Duw het goed aan.
5. Spoel de keukenmachine om doe nu de cashewnoten en de andere eetlepel kokosolie erin. Laat weer draaien tot het een mooi mengsel is geworden.
6. Verdeel nu de cashewnotenlaag over de pecannotenlaag in de springvorm.
7. Zet de springvorm voor 2 uurtjes in de vriezer.
8. Pureer het fruit (als je voor vriezerfruit kiest laat je dit eerst ontdooien)
9. Haal de springvorm na 2 uur uit de vriezer en verdeel het fruit over de taart
10. Maak de springvorm open en aanschouw: je prachtige vegan cheesecake is klaar!