Translate

dinsdag 3 december 2013

Glutenvrij gevuld speculaas zonder geraffineerde suikers

Focus on Foodies is een geweldige kookblog met een focus op tarwevrije, glutenvrije, suikervrije en zuivelvrije recepten. 

Het is bijna Sinterklaasavond en daarom een goed moment om het glutenvrij gevuld speculaas zonder geraffineerde suikers eens uit te proberen! De glutenvrije pepernoten zonder geraffineerde suikers zijn ook echt een aanrader!











Wat heb je nodig?
Verwarm de oven voor op 175 graden
Voor het amandelspijs
  • 200 gram blanke amandelen
  • 175 gram medjool dadels
  • sap van een halve citroen
  • rasp van een halve citroen
Voor het speculaas
  • 275 gram glutenvrij zelfrijzend bakmeel (bijv. van Orgran)
  • 25 gram amandelmeel
  • 50 gram kokosbloesemsuiker
  • 150 gram kokosolie
  • 25 gram speculaaskruiden
  • 1 theelepel vanille extract
  • 75 ml amandelmelk
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel wijnsteenbakpoeder
En hoe maak je het?
  1. Pak voor het speculaas een grote kom. Meng hierin bakmeel, amandelmeel, kokosbloesemsuiker, speculaaskruiden, kaneel en wijnsteenbakpoeder.
  2. Smelt in een apart kommetje de kokosolie. Doe dit dan bij de droge ingrediënten, samen met het vanille extract en amandelmelk. Kneed het deeg kort. Doe ook het deeg in aluminiumfolie en laat minimaal 2 uur rusten in de koelkast.
  3. Verdeel het deeg in 2 stukken en maak hiervan 2  gelijke plakken van ongeveer 2 cm dik. Deze plakken mogen los van elkaar even 15 minuten in de oven.
  4. Maak in de tussentijd het amandelspijs. Doe de amandelen in de keukenmachine en maal fijn. Voeg dan de dadels en citroensap/rasp toe en maak er één geheel van.
  5. Haal de twee plakken speculaas uit de oven en verdeel het amandelspijs over één plak. Druk goed aan tussen de vingers en leg voorzichtig op het speculaas; de speculaas is heel brokkelig! Leg heel voorzichtig de andere plak speculaas bovenop de plak met het spijs en druk hier wat halve amandelen in. Bestrijk de bovenkant nog met wat los geklopt ei (of niet, als je vegan eet). Bak nog even in de oven tot het mooi goudbruin is (nog eens ca. 20 minuten).
  6. Let op, baktijd verschilt per oven dus houd het gevuld speculaas tussendoor goed in de gaten. Het kan zijn dat het bij jou iets korter of langer moet bakken.