Translate

vrijdag 8 maart 2019

Broodslakjes

Al een tijdje heb ik het familiekookboek Van kleine spruit tot toffe peer in de kast staan. Het boek staat boordevol recepten met groenten en fruit in de hoofdrol. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze gezonde slakjes? De gerechten zijn eenvoudig om te bereiden en aantrekkelijk voor kindjes om op te eten. Je kookt gelijk voor het hele gezin, dus ook nog eens ontzettend praktisch. Wat wil je nog meer? Bekijk de inhoud van dit boek op Issuu en hopelijk word je net zo enthousiast als ik! Het boek is eveneens te leen bij de bibliotheek. 


Samen nuggets maken? Probeer dan eens deze avocadonuggets met kokosjasje!


Recept SLAKJES BEREIDINGSTIJD CA. 20 MINUTEN

Voor 12 slakjes
• 1 volkorenbrood (laat de bakker het brood over
de lengte snijden)
• 2 eetrijpe avocado’s
• 120 g verse roomkaas
• 2 bakjes tuinkers (of broccocress)
• 12 snackkomkommers
materiaal: plasticfolie

1. Begin met de slakkenhuisjes. Snijd de korstjes van vier lange sneden brood.
Halveer de avocado’s, verwijder de pit en lepel het vruchtvlees eruit. Prak of
pureer het avocadovruchtvlees. Beleg elke snee brood met 30 g roomkaas,
een kwart van het avocadomengsel en een half bakje tuinkers. Zorg er voor
dat je aan het einde van de snee een stukje overhoudt dat alleen belegd is met
roomkaas. Rol het brood strak op en plak het rolletje aan het einde vast met
de roomkaas. Wikkel het brood stevig in plasticfolie en leg tot gebruik in de
koelkast. Doe hetzelfde met de andere drie sneetjes brood.

2. Snijd voor de slakjes een dun stukje van de onderkant van de snackkomkommer,
zodat hij stevig blijft liggen. Snijd het steeltje voorzichtig doormidden, zodat
je de voelsprietjes krijgt. Snijd een klein stukje uit de ‘rug’ van de slak , zodat
zijn ‘huisje’ er goed op blijft liggen. Haal de broodrolletjes uit de koelkast
en verwijder de plasticfolie. Snijd de zijkanten weg en snijd de rest van de
broodrol in drie├źn. Zet op elk ‘slakje ’ een ‘huisje’ en serveer met wat losse
blaadjes tuinkers.

VARIATIE 
Met vier belegde rolletjes rondom een snackpaprika (hartig) of grote 
aardbei (zoet) heb je in een handomdraai een prachtige vlinder op je bord. Rol
voor een extra mooi effect bij de hartige variant een reepje bleekselderij of bij de
zoete variant een rijtje frambozen mee.


NO WASTE 
Maak van de overgebleven broodkorstjes paneermeel of croutons.
Snijd ze in dobbelsteentjes en leg ze in een oven van ca. 100 °C te drogen. Als
je croutons wilt maken, besprenkel ze dan nog met een klein beetje olijfolie of
knoflookolie (zie recept op blz. 85). Zijn ze helemaal hard geworden dan zijn
de croutons klaar. Voor paneermeel maal je ze met behulp van een vijzel of
hakmolentje fijn. Bewaar in een luchtdichte doos. Deze variant bevat veel minder
zout dan kant-en-klaar paneermeel.
babyhapje.