Skip to main content

Broodbeleg voor kinderen

Op de website Kiind vind je veel interessante informatie over broodbeleg voor kinderen en hoe je zelf gezond broodbeleg kunt maken. Hieronder twee recepten, kijk voor meer recepten en inspirerende informatie over bewust ouderschap op de website van Kiind! Recept kinderguacemole
Vanaf 6 maanden
Allergie-info: bevat koemelk

2 avocado’s
2 el yoghurt
1 tl citroensap

Kleine kinderen krijgen te weinig vetten binnen. Waarschijnlijk redeneren mensen vanuit zichzelf en volwassenen wordt verteld niet te veel vet te eten. Het vet uit avocado's is echter erg gezond en voor jonge kinderen is volle yoghurt beter dan magere. 

Het recept:
Plet de avocado’s met een vork in een kom en meng de yoghurt er doorheen. Om ervoor te zorgen dat de avocado’s niet snel bruin worden kun je een theelepeltje citroensap toevoegen. Hetzelfde effect bereik je overigens met andere citrusvruchten. Als de dip een paar uur van tevoren wordt gemaakt kun je het het beste in een afsluitbare plastic bak bewaren met de pit van de avocado er weer even in. Dit zorgt ervoor dat de guacemole er langer fris uitziet.

Variatie: Verrijkt met een teentje knoflook en een beetje peper is dit recept geschikt vanaf 18 maanden.
Voor jezelf is een snufje zout misschien wel lekker

Tip: Bij een koemelkallergie kan de yoghurt vervangen worden door yoghurt op sojabasis.


Recept komkommerspread 
Vanaf 9 maanden
Allergie-info: bevat koemelkproducten

1 wortel
1 komkommer
100 gram zonnebloempitten
6 eetlepels yoghurt 

Dit is gezond broodbeleg omdat het naast groenten en yoghurt zonnebloempitten bevat, waar gezonde vetten in zitten.

Het recept:
Snijd de komkommer in de lengte door en snijd het centrum er uit. Dit is namelijk erg vochtig. Snijd de wortel en de komkommer in stukken. Doe deze ingrediƫnten en de zonnebloempitten in een keukenmachine en maal het geheel fijn. Roer hier de yoghurt doorheen.

Variatie: Voeg er eens bleekselderij aan toe. Dat maakt het nog frisser. Maar geef nitraatrijke groenten zoals bleekselderij niet vaker dan twee keer per week.

Tip: Bij een koemelkallergie kan de yoghurt vervangen worden door yoghurt op sojabasis.