Skip to main content

Inktvisjes haken voor couveusekindjesKindjes trekken aan tentakels, niet meer aan infuusslangetjes

De gehaakte inktvisjes hebben hun waarde in Denemarken en Zweden al bewezen. © AD/Jeanette Birkholm.
Te vroeg geboren kinderen krijgen in het Zaandam Medisch Centrum vanaf komende week een heel bijzonder rustgevend kameraadje in hun couveuse: een handgehaakt inktvisje met tentakels waaraan ze naar hartenlust kunnen trekken, zodat ze de slangetjes die hun lijfje ingaan met rust laten.
Joyce Keasberry, neonatologie-verpleegkundige van het Zaandamse ziekenhuis heeft het al zo vaak meegemaakt: couveusekinderen die onrustig worden en de slangetjes of de sonde van hun lichaam trekken. 'Heel vervelend voor de kinderen want het is geen prettig gevoel om bijvoorbeeld een sonde opnieuw in de neus in te brengen.'

De piepkleintjes worden nu vaak strak ingepakt onder een lakentje of ze krijgen een knuffeltje om rustig te worden. Niet de ideale oplossing, maar het ei van Columbus was tot nu toe niet gevonden.

Gehaakte inktvissen uit Denemarken en Zweden
Nu komt dit idee overwaaien uit Denemarken en Zweden, waar de breisels en haaksels bijzondere resultaten teweegbrengen, vertelt Ria Knulst uit Lelystad. Zij introduceerde het idee in Nederland. 'Ik zag de gehaakte inktvissen op het Zweedse nieuws en het leek me leuk om mee te helpen. Op mijn Nederlandse weblog werd er ook heel enthousiast op gereageerd. Zodoende kwam het idee om ze hier ook in ziekenhuizen te gaan gebruiken.'

Zeven Nederlandse ziekenhuizen hebben toegezegd de gehaakte inktvissen (het zijn eigenlijk octopussen, maar een kniesoor die daarop let, red.) in de couveuses te leggen.

'Knuffels moeten veilig zijn'
In heel Nederland wordt nu als een razende gehaakt. De Facebook-pagina die door Knulst speciaal voor de couveuse-beestjes is opgezet, heeft al meer dan tweeduizend volgers. Iedereen kan het haak- of breipatroon krijgen en aan de slag gaan. 'Maar het is wel heel belangrijk dat de inktvissen veilig zijn', stelt Keasberry.

Ze is zelf ambassadrice voor de knuffeltjes en inspecteert elk beestje nauwkeurig. 'De tentakels mogen niet langer dan 20 centimeter zijn, het beestje moet strak gehaakt worden en op 60 graden gewassen kunnen worden. De knuffels die afgekeurd worden, geven we mee aan de ouders. Die kunnen hem aan een broertje of zusje geven als ze dat willen.'
Wat de reden is dat de gehaakte tentakels beter aanslaan bij onrustige baby's dan andere knuffels met lange slierten, is onduidelijk, daar is geen onderzoek naar gedaan. Wellicht voelen de tentakels het meest aan als een navelstreng.

'Kan niet wachten tot ze hier worden uitgedeeld'
Dat de inktvis goed werkt, werd ontdekt door een Deense moeder die van een vriendin het eerste zelfgemaakte inktvisje kreeg en het bij haar baby legde. De verpleging merkte dit ook en vroeg om meer inktvisjes.

Verpleegkundige Keasberry hoopt op dezelfde positieve resultaten. 'Het werkt heel goed in de Scandinavische ziekenhuizen. Ik kan niet wachten tot ze volgende week hier in Zaandam worden uitgedeeld.'

Wil je ook een inktvisje haken voor een couveusekindje? Meld je dan aan voor de Facebook groep Inktvisjes voor couveusekindjes haken (hier vind je alle patronen en overige informatie die je nodig hebt om een goedgekeurd inktvisje te maken). Je kunt ook op de website aankleedpopje.blogspot.nl kijken.